Aan het woord

Interview met Jeroen Klouwens:

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJeroen Klouwens heeft zijn bedrijf gevestigd in Biervliet (Zeeland), op dit moment heeft hij 350 moederdieren die allemaal tussen begin januari en half maart moeten aflammeren. Eind 2009 is hij begonnen met een koppel moederdieren van Rijnlam. Na wat opstartproblemen was 2012 een goed jaar, zo had hij een gemiddelde van 2.2 lammeren voor de oudere moeder dieren en 1.9 lammeren voor de jonge dieren. Deze lammeren heeft hij allemaal in het najaar voor zeer goede prijzen kunnen leveren aan Verhoog schapenhandel.

Gedurende het jaar van april tot september werkt Jeroen twee dagen per week in combinatie met zijn schapenbedrijf. Dit doet hij bij Groene Vlieg, waar hij vliegenvallen zet bij akkerbouwers. Zelf zegt hij: “in de toekomst wil ik graag ieder jaar nog wat groeien zodat ik niet meer bij hoef te werken”.

Jeroen is erg enthousiast over de Rijnlam-moederdieren, alleen vind hij het qua uiterlijk niet de mooiste schapen. Het liefst ontvangt hij de Rijnlamooien na vier tot vijf maanden, zodat deze lammeren groot genoeg zijn om snel gedekt te worden. Vruchtbaarheid en snelle groei zijn de toverwoorden van het Rijnlamprogramma. Daarnaast lammeren de schapen drie keer per twee jaar, wat een hogere productie van lammeren betekent.

Jeroen heeft zelf zeven hectare grasland in beheer, en nog zes hectare natuurland. Daarnaast beschikt hij over de mogelijkheid om extra ruwvoer te winnen en nog wat beweiding te doen. Hij gebruikt niet altijd standaard kuil als ruwvoer, maar ook klavers en graszaadhooi. De lammeren worden allemaal gevoerd met krachtvoer en na ongeveer 4 maanden worden ze slachtrijp afgeleverd.