Wat is Rijnlam?

Op een leeftijd van vier maanden, levert Rijnlam een moederdier met een bekende afstamming en herkomst. De ooien worden geselecteerd op type, vruchtbaarheid van de moeder en gemak bij het lammeren en alleen de beste fokrammen worden ingezet.

Met behulp van een eigen fokadministratie wordt duidelijk geselecteerd in de populaties.
Weging, en selectie op basis van de eigen index berekening en kenmerken.

Rijnlam moederdieren kenmerken zich door een uitstekende melkproductie en goede moedereigenschappen. Het beenwerk is goed en de ooi typeert zich door een goede ontwikkeling in groei en goed grootbrengend vermogen.

Hoe werkt het?

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe meest efficiënte werkwijze is het werken met verschillende dekgroepen. In drie perioden van zes weken wordt de ram bij de te dekken ooien gelaten. Na zes weken wordt de ram bij de volgende dekgroep gelaten. De ooien die in deze weken niet gedekt worden, schuiven door naar de volgende groet.

December, januari, maart en augustus kunnen bijvoorbeeld de dekmaanden zijn. Ongeveer 4 maanden na het aflammeren worden de lammeren afgeleverd, precies in de periodes dat er normaal gesproken minder lammeren worden aangeboden.

Verschillende programma’s

Binnen het Rijnlam programma kan er de keuze gemaakt worden om als slachtlam producent of als moederdier producent te starten met fokken van de dieren. Als rijnlam moederdier producent fok je moederdieren voor de slachtlam producenten. De ooien worden verkocht tussen de 4 en 5 maanden op stuks prijs basis. De raszuivere ramlammeren worden afgemest en verkocht als slachtlam.

Beide programma’s hebben meerdere voordelen en de keuze kan verschillen per bedrijf, een combinatie van de 2 programma’s is ook mogelijk. Hiervoor kan contact opgenomen worden met Carlo van As, die u hier in kan adviseren.